کاربر گرامی برای استفاده از تمامی امکانات سلامت‌یار در سامانه ثبت نام کنید.
2  parenting web images newsletter wbw week 01.jpg1
Thumb 2  parenting web images newsletter wbw week 01.jpg1
در صفحه بارداری

# تغذیه دوران بارداری-قسمت اول

تغذیه در دوران بارداری / بخش اول تغذيه صحيح در دوران بارداري: بين وزن پيش از بارداري و افزايش وزن طي بارداري با وزن هنگام تولد نوزاد و در نتيجه سلامتي او رابطه مستقیمی وجود دارد. تغذيه مناسب به اين معني است كه نه تنها نيازهاي مادر و جنين هر دو بايد برطرف شود، بلكه زمينه يك دوران شيردهي موفقيت آميز نيز نقش بسیار مهمی را دارد. به علت طرز فکر اشتباهي که بين عوام رايج است يک بانوي باردار براي اينکه کودک سالم و زيبائي به دنيا آورد، تا آنجا که مي تواند و بدون هيچ کنترلي بايد بخورد. در اين حالت مادر زماني به خودش مي آيد که از فرط چاقي حتي نمي تواند يک قدم راه برود. اگر روند افزايش وزنتان سريع شده بايد در اولين فرصت زير نظر پزشک متخصص رژيم غذائي خود را تنظيم کنيد تا همزمان هم تمام ترکيبات مورد نياز شما و جنين تان به بدن شما برسد و هم انرژي دريافتي شما متعادل شود. در بعضي از خانم هاي باردار آب در بدن جمع مي شود که اين ممکن است با افزايش وزن دوره بارداري اشتباه گرفته شود و سوء تغذيه مادر مخفي بماند. معمولا در دوران بارداري اغلب خانم ها حدود10 تا 12.5 کيلوگرم افزايش وزن دارند. اين افزايش وزن يکنواخت نيست. به طوريکه در 3 ماهه اول 1 تا2 کيلو گرم و در 6 ماهه دوم به طور متوسط هفته اي نيم کيلوگرم به وزن شما اضافه مي شود. فراموش نکنيد هر وضعيت غير عادي در رابطه با اضافه وزن بايد به پزشکتان منتقل شود. اگر افزايش وزنتان بيشتر از اين حد باشد احتمال دارد کودک شما با وزن بالا به دنيا بيايد، خودتان دچار ديابت شويد و حتي چاقي پس از زايمان به سراغتان بيايد و نتوانيد به اين آسانيها به زيبائي گذشته خود برگرديد. شايد اين نگراني به سراغ شما بيايد که چطور مي توانيد بعد از زايمان، همين اضافه وزن طبيعي را هم کم کنيد. به طور معمول بخش زيادي از اضافه وزن شما در زمان زايمان برطرف مي شود. يعني حدودا 5 تا 5.5 کيلو گرم. 4 کيلوگرم طي دو هفته اول زايمان کم مي شود و باقي مانده اضافه وزن تا 6 ماه بعد از زايمان به مرور کاهش مي يابد. البته خانم هائي که قبلا زايمان داشته اند، ميزان بيشتري از افزايش وزن زمان حاملگي خود را حفظ خواهند كرد. بديهي است توصيه هاي زير مناسب خانم هاي با شاخص توده بدني متوسط است و قطعا پزشكتان با توجه به نسبت وزن به قد شما، تغييرات لازم را در اين رژيم غذايي خواهد داد؛ اما اصول كلي تغذيه سالم، نكاتي است كه در زير مي آيد : پروتئين ها : از آنجا که پروتئين نقش ساختماني دارد، اثر مصرف آن در رشد جنين ثابت شده است . از منابع سرشار از پروتئين ميتوان به گوشت قرمز بدون چربي، گوشت مرغ بدون چربي، گوشت ماهي، دل، جگر، تخم مرغ، حبوبات، لبنيات، مغزها، نان و غلات اشاره کرد. پروتئين براي رشد جنين، جفت، رحم و پستان ها و نيز رفع نياز خود مادر، مورد نياز است. از اين گروه مواد غذايي 3 سهم در روز توصيه مي شود. هر سهم معادل 60 گرم گوشت قرمز يا مرغ يا ماهي، نصف ليوان حبوبات خام يا يك ليوان حبوبات پخته شده، 2 عدد تخم مرغ يا نصف ليوان از مغزها مي باشد. *از تخم مرغ به صورت آب پز سفت استفاده و از مصرف زرده آن به صورت خام يا نيم بند خودداري كنيد. *از انواع مغزها به خصوص از نوع كم نمك به عنوان ميان وعده هايي مغذي استفاده نماييد. *حداقل دو بار در هفته از ماهي استفاده كنيد زيرا در تكامل سيستم عصبي جنين و افزايش هوش او بسيار موثر است. *دقت نماييد كه گوشت هنگام مصرف، كاملا پخته شده باشد زيرا گوشت نيم پز حاوي انگلي به نام "توكسو پلاسما" مي باشد كه باعث سقط جنين مي شود يا در صورت بقاي جنين، صدمات جبران ناپذيري به او وارد مي كند. كربو هيدرات ها (قندها) در يک رژيم غذائي مناسب براي بهبود سوخت وساز مواد غذائي بايد نيمي از انرژي مورد نياز از کربو هيدرات ها تامين شود. گاهي خانم هاي باردار براي جلوگيري از افزايش وزن، غلات غني از نشاسته را از رژيم خود حذف مي‌کنند که اين باعث رو آوردن به مصرف چربي ها و قند هاي ساده در رژيم غذايي و در نهايت چاقي مي‌شود.در حالي که قند هاي پيچيده مثل نشاسته موجود در غلات و حبوبات هضم و جذبشان طولانيست و شکم را براي مدت طولاني پر کرده و احساس گرسنگي را کاهش مي دهد و از افراط در خوردن جلوگيري مي‌نمايد. چربي ها : در دوران بارداري عموما مصرف چربي بيش از نياز واقعي مي‌باشد. ولي درست اين است که بطور متوسط حدود 30 درصد انرژي مورد نياز روزانه از طريق چربي ها تامين شود. سعي کنيد استفاده از چربي هاي حيواني به جز چربي ماهي را به حداقل برسانيد و در عوض چربي هاي گياهي مايع را آن هم به مقدار کم جايگزين کنيد. ويتامين ها : فاکتور ديگري که بايد هميشه به خصوص هنگام بارداري در غذاي مصرفي شما باشد ويتامين ها هستند.. مصرف مقدار زياد ويتامين ها ممکن است در شما ايجاد مسموميت کند که با علائمي مثل تهوع، استفراغ، درد شکم، کاهش وزن، دردهاي مفصلي، سردرد، و بزرگ شدن کبد همراه است حتي امکان دارد باعث سقط خودبخودي و يا نقص در تولد نوزاد شود ؛ پس لطفا سر خود از هيچ داروئي حتي ويتامين استفاده نکنيد. بنابراين هشدار ما مبني بر مشورت با پزشکتان را جدي بگيريد. اسيد فوليک يکي از انواع ويتامين هاست که حضورش باعث رشد مغزي کودک و کمبود آن موجب نقص در تشکيل لوله عصبي مي شود. شما بايد از زماني که تصميم مي گيريد که باردار شويد مصرف قرص هاي اسيد فوليک را شروع کنيد و تا سه ماهه اول حاملگي ادامه دهيد و يا همزمان با شروع مولتي ويتامين هايي كه حاوي اسيد فوليك است مصرف آن را قطع نماييد. مواد غذايي حاوي اسيد فوليك شامل خربزه، هندوانه، پرتقال، سبزي هاي داراي برگ سبز تيره (مانند انواع سبزي خوردن)، حبوبات و جگر است. لازم به ذكر است بخش عمده اي از اسيد فوليك سبزيجات در اثر پخته شدن از بين مي رود؛ بنابراين استفاده از سبزيجات خام را در رژيم غذايي روزانه مد نظر قرار دهيد. مواد معدني : در دوران بارداري شما بيشتر از گذشته به مواد معدني نياز داريد. مهم ترين مواد معدني در زير آورده شده است: كلسيم : مهم ترين ترکيب معدني کلسيم است که در استخوان سازي و رشد جنين شما نقش دارد. علاوه بر اين مصرف کلسيم در پيشگيري از افزايش فشار خون حاملگي و زايمان زودرس موثر است. اغلب با خوردن لبنيات و ميوه جات مي توانيد نياز خود را دريافت کنيد. روزانه حداقل 2 ليوان شير و يک ليوان ماست مصرف کنيد. اگر کلسيم کافي به شما نرسد، جنين شما ناچار به کلسيم استخوانهاي شما دست درازي ميکند. اين عمل هرچند نيازکوچولوي خودخواه شما را برطرف مي کند، ولي باعث پوکي استخوان و يا حتي خرابي دندان هاي شما ميشود. فراموش نکنيد اگر کمبود کلسيم باز هم ادامه پيدا کند رشد قد کودک شما کمتر از حد معمول خواهد شد. اگر مزه شير برايتان دلچسب نيست، طعمش را با اضافه کردن موادي مثل موز يا عسل خوشايند کنيد. سعي کنید از كاكائو براي بهتر شدن طعم شير استفاده نكنيد زيرا مواد كافئين دار، جلوي جذب كلسيم را در روده مي گيرند. چنانچه از نظر گوارشي نمي توانيد شير را تحمل کنيد شيرکم لاکتوز مصرف کنيد و يا به جاي آن يک فنجان ماست و يا پنير ميل کنيد. به ياد داشته باشيد نان هاي تخمير نشده جذب کلسيم را کاهش مي دهند. منبع:هفت سیب
Download  5

بعضی فواید هویج

تأثیر تحصیلات، درآمد و تأهل بر سلامت معنوی سالمندان

کشف سلول ایمنی که با ویروس سرماخوردگی در ریه ها مبارزه می کند

Red Bull‌های تایلندی مورد تایید وزارت بهداشت نیست

درمان خانگی لکه های پوستی

رابطه بارداری و نارسایی قلبی

آیا توصیه‌های پزشکی کانال‌های تلگرام معتبر هستند

علائم حمله قلبی چیست؟

انواع پوزیشن های بیمار

ارسال بازخورد

captcha
کد را در فیلد وارد کنید:
بازخورد